HÁTRÁNYKOMPENZÁLÓ GYAKORLAT - AVAGY A PUDING PRÓBÁJA, SZOCIÁLPEDAGÓGUS MÓDRA

Ebben a tanévben is lehetősége volt a 3. évfolyam szociálpedagógia szakos hallgatóknak, hogy a „Hátránykompenzáló gyakorlatok” tárgy keretében szakmai gyakorlati úton vegyenek részt a Szolnok Városi Tehetséggondozó Szakkollégiumban. A programot ebben a tanévben is Vatai Soma Tanár Úr szervezte.

A csoport így összegezte a gyakorlat tapasztalatait: A Nyíregyházi Egyetem szociálpedagógus hallgatóiként lehetőségünk volt arra, hogy 2023. április 27-én a Szolnok Városi Tehetséggondozó Szakkollégiumban csoportfoglalkozásokat tartsunk az Arany János program hátrányos helyzetű tanulói számára. Odaérkezésünket követően megismerhettük a kollégium működését. Tetszett a délutáni programok összeállítása, az, hogy tartalmasan töltik el a diákok a délutánjaikat, hogy nincs idejük unatkozni. Maga a kollégium berendezése is tetszett, mint például az edzőterem és a dühöngőszoba. Miután beérkeztek a tanulók, megkezdődött a program. Három csoportra voltunk osztva, párokban foglalkoztunk 4-5 diákkal, akik számára megtartottuk a korábban megtervezett foglalkozásokat.

A témák a következők voltak: düh-és konfliktuskezelés, önismeret, pénzügyi ismeretek/takarékosság. Az időtartam 60 perc volt, igény szerint 10 perc szünettel, azonban nem minden csoport tartott rá igényt. Nagyon hamar és tartalmasan elrepült az idő. A foglalkozás végezetével tartottunk egy közös értékelést és beszámolót, hogy ki hogyan élte meg a helyzetet. Elmondható, hogy a kezdeti félelemmel ellentétben mindannyian pozitív élményekkel és tapasztalatokkal zártuk a csoportmunkát. Bár ez volt az első olyan alkalom, hogy az elméleti tudásunkat gyakorlatban is hasznosítani kellett, úgy gondoljuk, hogy mindenki örömmel tapasztalta, hogy mennyire élvezetes a szakmánk ezen ágazata. Pozitívan érintett minket a kollégista tanulók aktivitása és érdeklődése, sokat nevettünk és úgy gondoljuk, hogy pozitív élményekkel tele térhettünk haza. Örülünk, hogy új embereket ismerhettünk meg, illetve, hogy beleláthattunk az Arany János tehetséggondozó szakkollégium mindennapjaiba.

A kötelességeink teljesítése mellett, remek kikapcsolódásnak is megfelelt a szakmai kirándulás.

 

Dr. Baracsi Ágnes, tanszékvezető