VARGA ÁKOS 2. ÉVFOLYAMOS SZOCIÁLPEDAGÓGIA SZAKOS HALLGATÓNK BESZÁMOLÓJA A SNÉTBERGER ALAPÍTVÁNYNÁL FOLYTATOTT ANIMÁTORI MUNKÁJÁRÓL

Varga Ákos vagyok, a Nyíregyházi Egyetem II. éves szociálpedagógus hallgatója. 2017 nyarán kerültem a Snétberger Alapítványhoz animátorként. Idén már a 3. kurzuson vettem részt, mely az egy éves program záró tavaszi kurzusa volt. A program hátrányos helyzetű zeneileg tehetséges gyerekeknek szól. A felvételt nyert gyerekek egy tanévre kapnak szerződést az Alapítványtól, viszont a zenei fejlődést figyelembe véve hosszabbítható a tanulmányi szerződés.

A gyerekek életkorukat, lakóhelyüket és élethelyzetüket tekintve is nagyon sokszínűek.
A program bentlakásos kurzusai során a stáb fontos részét képezik az animátorok. Az őszi és a tavaszi kurzuson már vezető animátori posztban láttam el a feladatokat. A vezető animátori feladat legfontosabb elemei az animátori, mentori és önkéntes gyakornokok munkájának koordinációja és ellenőrzése, a résztvevők motivációjának fenntartása, biztos érzelmi háttér és közösségélmény kialakulásának és megteremtésének támogatása és természetesen a diákok felügyelete.

Szociálpedagógus hallgatóként a részt vevő diákok között a kisebb korosztály támogatását tartom a legfőbb feladatomnak. Mivel 14 évnél fiatalabb gyerekek is részt vesznek a programban fontos az érzelmi kötődés megalapozása, hogy a 3 és 6 hetes kurzus alatt biztonságban érezzék magukat távol a szüleiktől. Ezen okok miatt igyekszünk a gyerekek szabadidejét hasznos és figyelmet fenntartó, ugyanakkor kikapcsolódást és rekreációt fejlesztő programokkal kitölteni. Ezeket a programokat a gyerekek érdeklődését és az eltérő életkorukat figyelembe véve gondosan szervezzük meg.

Minden egyes kurzusról újabb és újabb tapasztalattal térek vissza az egyetemre és minden alkalommal jobban várom a következő lehetőséget, hogy teljes szakmai odaadással és figyelemmel segíthessem az alapítvány munkáját. Bízom benne, hogy hosszú távon leszek a program szerves tagja, melyhez nagy segítséget nyújtanak a Nyíregyházi Egyetem és benne a Szociálpedagógia és Közösségszervezés Intézeti Tanszék oktatói, akik támogatják az iskolán kívüli tevékenységemet.