Múzeumlátogatás Debrecenben

2022. április 25-én a pedagógia alapszakos csoport Dr. Hollósi Hajnalka Zsuzsanna intézetigazgató asszony és Dr. Vincze Tamás docens vezetésével felkereste a Debreceni Református Kollégium Múzeumát, ahol a csoport tagjai és kísérő tanáraik magas színvonalú tárlatvezetés keretében nyertek árnyalt képet a híres iskolaváros kollégiumának múltjáról, az egykori neves diákok és professzorok munkásságáról.

A múzeum kincseivel, az iskolatörténeti és az egyházművészeti kiállítás gazdag anyagával a tárlatvezetést végző múzeumpedagógus lelkesen és figyelemfelkeltően ismertette meg a csoportot, amelynek tagjai egy varázslatos időutazás részeseinek érezhették magukat.

A hallgatók és oktatóik a szuggesztív és élményszerű tárlatbemutatásnak köszönhetően beleélhették magukat annak a fiatal, kicsapott praeceptornak a helyzetébe, aki magyar Rousseau akart lenni, ám mivel megelőzte korát, csupán egyfajta „megélhetési vendég” lett belőle egyes művészetpártoló főnemeseknél, akik kevéske támogatást ugyan adtak neki, de állást nem kínáltak fel a számára. A látogatás során a kollégium páratlan ritkaságokat őrző könyvtárába és a jelentős történelmi események helyszíneként ismert oratóriumba is bejutott a csoport. A Református Kollégium Múzeumában töltött óra felemelő élményekkel és értékes ismeretekkel ajándékozta meg a pedagógia szakos hallgatókat, akik a későbbiekben is szívesen visszatérnek majd egy-egy tartalmas szellemi kalandozásra a magyar Genfbe.